Waarom de toekomst van engineering in de cloud Ligt
Er is een technische revolutie gaande die soms onzichtbaar lijkt. En grote kans dat ook jij ermee in aanraking bent gekomen. We hebben het dan over cloud diensten. En dan bedoelen we niet de opslag van gegevens via Google Drive of Dropbox (grote kans dat je dit al gebruikt). Nee, we bedoelen het gebruik van applicaties die de cloud draaien.
Technische revolutie
Na de opslag van gegevens is het nu de beurt aan het draaien van applicaties om haar intrede te doen op het wereldtoneel. En ik hoor je denken “wat heb ik daar nou aan als engineer?”. Maar vooral voor engineers hangt er een grote belofte in de lucht: automatisering. Nooit meer saaie tekeningen maken, nooit meer minutieus alle gegevens controleren of overtypen, nooit meer hélemaal opnieuw CAM programma’s schrijven, nooit meer ellelang zoeken naar gegeven, nooit meer zeulen met je data.
In dit artikel informeren we je over de mogelijkheden van cloud diensten die jij hebt als engineer. Welke mogelijkheden zijn er nu al en welke komen eraan? Hoe kun jij het beste starten met het gebruik van cloud diensten? Waarom zou je er überhaupt aan beginnen? Door jezelf goed te informeren maak je weloverwogen keuzes en benut je de nieuwe cloud mogelijkheden optimaal in jouw voordeel.
Van opslag naar diensten
Cloud is natuurlijk niet iets nieuws. Echter het is opvallend om te zien welke mogelijkheden er op korte termijn bijgekomen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie. Hierbij krijgt een gebruiker via internet toegang tot de kunstmatige intelligentie technologie die draait op externe servers. Het is op die servers “where the magic happens”. Het werkstation van de gebruiker is gereduceerd tot een scherm en bedieningspaneel: muis en toetsenbord.
Enkele voordelen van deze manier van werken zijn:
- Kosten efficiëntie
- Schaalbaarheid en flexibiliteit
- Betere samenwerking
- Betere beveiliging
- Beter inzicht in data
- Betere ecologische footprint
Voordelen voor engineers
Voor jou als engineers is een betere samenwerking en het inzicht in data een groot voordeel. Het is opvallend dat bepaalde technische data niet meer beschouwt wordt als zeer gevoelige informatie. Juist het omgekeerde is gebleken. Het delen van gegevens kan een positief effect hebben op de bedrijfsresultaten. Maar let op: grip houden op de inhoudt van deze data is noodzakelijk. Dit zie je in ontwerpprogramma’s terug. Zo zijn online databanken te raadplegen. En desgewenst kun je met een druk op de knop gegevens binnenhalen.
Een goed voorbeeld hiervan is de online toolmanager voor NX CAM en CAMPro. Alle gereedschapsgegevens beheer je op een centrale online omgeving. CAM engineers gebruiken dus altijd dezelfde gereedschappen. Hiermee bespaar je tijd en wordt de kwaliteit verbeterd.
Een sprekend voorbeeld van een online data-sharing platform is WeTransfer. Het is bekend vanwege het gemak waarmee data gedeeld kan worden. De keerzijde van dit soort platformen is dat het slecht integreert met je ontwerp- en beheerprogramma’s. Hierdoor ben je toch elke keer weer veel tijd kwijt met het verzamelen en voorbereiden van de up- of download. De oplossing voor dit ongemak is een geïntegreerde data opslag: Teamcenter Share. Deze oplossing is toegankelijk vanuit vrijwel alle applicaties van Siemens. Hierdoor is het ad-hoc delen van data vrij eenvoudig en kan er multidisciplinair gewerkt worden aan dezelfde data set.
Applicaties in de cloud
Applicaties die draaien in de cloud is de volgende stap die impact gaat hebben op jouw werkwijze als engineer. Sinds de pandemie van enkele jaren geleden zijn we gewend geraakt aan flexibiliteit. Soms werk je thuis, soms op je werkplek bij je werkgever. De ontwerpsoftware is hierop inmiddels aangepast. Voor het maken van mechanische ontwerpen zijn zowel Solid Edge als NX beschikbaar als cloud variant. In beide gevallen is er een geïntegreerde optie voor data beheer (via Teamcenter X). Dus het maakt dan niet uit waar je werkt en met welk werkstation. Door eenvoudig in te loggen zijn al je gegevens beschikbaar. Het grote voordeel is dat je kunt ontwerpen hoe je dat gewend bent. Maar dan wel zonder omkijken naar de software of hardware.
Dit argument geldt ook zeker als je simulatie maakt. Voor simuleren is een krachtig werkstation vaak een must. Simuleren gaat gepaard met het verwerken van grote hoeveelheden data en hoe sneller je werkstation is, des te sneller heb je resultaat. Een cloud applicatie blinkt hierin uit. Een cloud systeem betekent computional power on demand. Jij kunt gewoon door met je werk terwijl via een cloud simulaties draaien. Jouw zware werkstation en het onderhoud hiervan is geen vereiste meer om optimale resultaten te kunnen behalen.
Er is nog een tweede effect van deze snelheidswinst. Stel je maakt voortaan simulaties in een paar uur kan in plaats van enkele dagen. Je zult zien dat dit een effect heeft op je werkwijze. Bij een veel kortere analyse tijd kies je mogelijk ook voor het beoordelen van meerdere situaties, ga je verkennen wat bepaalde ontwerpparameters doen en kun je optimaliseren. Hiertoe ben je minder geneigd als je zeker 24 uur moet wachten op de resultaten. Dit effect wordt alleen maar sterker als je AI inzet voor het genereren van alternatieven. AI is een krachtige tool om out-of-the-box te denken over oplossingen en leidt soms tot zeer verrassende resultaten. Ook qua datamanagement is een korte rekentijd een must. Vaak ga je parallel aan de analyse alvast verder met het ontwerpen. Hierbij loop je het risico dat terwijl jij een ontwerp doorrekend, je collega al een paar revisies verder is met het ontwerp. Met als gevolg dat je simulatie niet overeenkomt met het laatste ontwerp. Met korte rekentijd is het geen probleem om de resultaten meteen mee te nemen parallel aan je ontwerp. Een Simulation Driven Design benadering van het ontwerpproces wordt nog aantrekkelijker.
Maar wat als je juist incidenteel gebruik maakt van functionaliteit? In kleinere organisatie ben je niet alleen bezig met één specifieke taak. Doorgaans ben je divers bezig en is elke dag weer anders. Dit geldt bijvoorbeeld voor het maken van schema’s. Grote kans dat jij als engineers terugvalt op de
software die je al hebt (Office, 2D CAD, freeware). Het voordeel van bestaande tools is dat je deze al beschikbaar hebt. De valkuil is alleen dat deze tools niet echt geschikt zijn voor het maken van schema’s. Een online tool die uitermate geschikt is voor het maken van schema’s is Capital Electra X. Hiermee maak je jouw schema’s in een browser omgeving. Je integreert en beheert alle databases in de cloud en kunt je ontwerpen makkelijk delen. Met deze cloud tool maak je al je verschillende schema’s zoals E-schema’s, paneel layout, klemmenstrook diagrammen, Flowcharts, pneumatische schema’s, P&ID schema’s en nog veel meer. En omdat het cloud is biedt het je flexibiliteit en een centrale plek voor al je schema’s. Je hoeft niet bang te zijn dat je gegevens opgesloten zit in de cloud. Je kunt je gegevens downloaden in generieke formats (zoals pdf en dwg) of je past een script toe voor integratie in je bestaande proces.
De belofte van de cloud
De hierboven beschreven situatie is een voorbeeld van de belofte van cloud: het verlichten van je ICT-druk. Een tweede belangrijke belofte is dat cloud automatisering bevorderd. Als engineer voer je een creatief proces uit en realiseer en beheer je ontwerpen. De activiteiten die je doet zullen niet altijd even leuk of inspirerend zijn. Soms zijn taken repetitief en tijdrovend. Wellicht vraagt jullie proces net even wat maatwerk en lijken je dagen meer op die van een administratief medewerker. Precies voor deze taken is artificiële intelligentie (AI) uitermate geschikt. Deze AI-tools herkennen patronen in menselijk gedrag en via API (Application Programming Interface) worden taken overgenomen door geautomatiseerde scripts. Echter leunen deze AI-tools sterk op datamodellen. En die zijn niet voor iedereen geschikt of beschikbaar. Het gebruik van AI-tools is dus afhankelijk hoe makkelijk jij in staat bent je gegevens te delen met deze AI-tools. Denk maar eens hoe fijn het zou zijn als een AI-tool de eigenschappen van CAD modellen automatisch aanvult omdat de tool “weet” hoe jij dit (als gebruiker) altijd doet. Of misschien kan een AI-tool alvast de E-schema’s maken op basis van de functionele eisen die jij opstelt. Met een 80-20 regel is een deel van de schema’s al gemaakt en zet jij alleen nog even de puntjes op de “i”. Als ontwerper ben je onmisbaar in het creatie proces. En jouw productiviteit kan alleen nog maar groter worden met de juiste inzet van cloud. Daarentegen gaat veranderen altijd gepaard met onzekerheid en wellicht wantrouw je het onbekende. We dagen je dan ook uit om je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden van cloud. Want wellicht dat jij door het gebruik van nieuwe middelen grote hoogten kunt bereiken als professional.
Gijs is bijna 20 jaar actief in de maakindustrie. Hij heeft zijn studie HST werktuigbouw en Industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit afgerond. Met werkervaring in diverse engineering functies, is hij sinds 5 jaar werkzaam bij Enginia en vervult hij de rol van Portfolio Developer. Met zijn opgedane veelzijdige praktijk ervaring van het product creatieproces, van ontwerp tot en met realisatie, is hij in staat om met een helicopter view de klant én onze interne organisatie advies te geven in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Gijs sluit de dag succesvol af als hij heeft bijgedragen aan de realisatie van innovatieve producten zowel bij de klant als bij Enginia.