Dé 3 conclusies van onze NX X test
Door Gijs Kappen
Als echte liefhebbers van 3D CAD moesten wij natuurlijk NX X onder de loep nemen. NX X is een volledige versie van de NX applicatie. Alleen werk je via een machine op afstand: een virtual machine. Onze testers waren ten eerste benieuwd naar de gebruikerservaring. Want hoe werkt dat nou als je via een machine draait die aan de andere kant van de planeet staat? En om alvast maar één vooroordeel benoemen: is het niet erg tráág…? Nou, wij zijn positief verrast. In dit blog neem ik je mee in onze ervaringen.
De voordelen van CAD in de Cloud
Lang is het gebruik van 3D CAD gepaard gegaan met hardware die daar geschikt voor is. En in het begin waren dit van die grote desktop pc´s. Deze grote jongens hadden ruimte nodig voor enorme processoren, grafische kaarten en andere bulky hardware. Natuurlijk moest dit ook allemaal weer gekoeld worden om optimaal te kunnen presteren. Later werden laptops ontwikkeld met specificaties die het gebruik van 3D CAD prima faciliteren. Tegelijkertijd is internet zo snel geworden dat de cloudapplicaties tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten. Een belangrijke eigenschap van een cloudapplicatie is dat de afhankelijkheid van de hardware geringer wordt. De term “any device, any time” omvat de grootste voordelen hiervan: werken op elk apparaat, op elk moment.
In CAD kennen we ook cloudapplicaties. Sommigen hiervan gaan alleen in op de opslag en toegankelijkheid van de data, terwijl andere applicaties geheel in een browser uitgevoerd kunnen worden. In dit artikel belichten we NX X van Siemens. Dit is de naam voor de CAD applicatie NX maar dan via een virtuele machine, oftwel in de cloud. Een virtual machine is vergelijkbaar met de functie van Remote Desktop binnen Windows-systemen.
Onze NX X test
Wij waren vooral benieuwd naar de ervaring van het werken met een virtual machine. Hiervoor gebruikten we de NX X trial versie. Bij de trial stonden de trainingsbestanden al gereed op de virtuele machine. In onze test kijken we naar de reactiesnelheid, de effecten van commando's en algemene stabiliteit.
1 Reactiesnelheid
Dat een applicatie je bewegingen goed opvolgt is natuurlijk erg positief. In onze tests zien we dat een actie die je inzet over het algemeen goed wordt weergegeven. Het selecteren van onderdelen en commando’s is snel en responsief. Met een kritische bril op is er bij het verdraaien van een model soms sprake van een waarneembare vertraging. En soms lijkt een verdraaiing even wat houtiger.
2 Commando's
Soms is er sprake van laadtijden bij het laden van functiemenu's. Dit is vergelijkbaar met de desktopapplicatie. Er is geen negatief effect waargenomen in het gebruik. Zaken zoals een multi-select of wachten op een alternatieve selectie is net zo makkelijk.
3 Stabiliteit
Een minpuntje is de stabiliteit. Met een machine op afstand ben je ineens afhankelijk van de internetverbinding en van de machine die de sessie mogelijk maakt. In het geval van deze NX X trial is er via Citrix een verbinding. In deze verbinding zal de applicatie vragen of de sessie nog actief is. Wel is het zo dat af en toe de verbinding met het toetsenbord of muis niet in orde is. Het lijkt erop dat de applicatie niet reageert. Echter zagen we dat dit telkens te maken had met het niet waarnemen van input. Met als gevolg dat NX even herstart moest worden. Dit is onhandig maar niet bovenmatig hinderlijk. Positief was dat het werk dan wel automatisch opgeslagen is. Na opnieuw aanmelden en starten kan er weer direct doorgewerkt worden.
Eind oordeel
Na het doorlopen van de trial periode waarin we enkele oefeningen uitvoerden, is onze ervaring positief. Er is geen vertraging aanwezig die in het werken met NX X hinderlijk is. We hebben de applicatie goed leren kennen. Kanttekening is dat het een test is en we het natuurlijk niet ingezet hebben voor productiedoeleinden. Daarom ligt het tempo lager dan als het routinematig werk zou zijn of vergeleken bij CAD-virtuozen. Natuurlijk zijn er zowel praktische aspecten, zoals persoonlijke instellingen, en randapparatuur, bijvoorbeeld een 3D muis, die via deze virtuele machine vrijwel onbereikbaar zijn.
Ten tijde van het schrijven van dit artikel had mijn hardware een technisch mankement. Gelukkig is ons bedrijf ingericht op het werken volgens Office 365 van Windows. Ik kan nu eerlijk zeggen dat een cloud oplossing als NX X, de belofte van any device any where erg goed waar weet te maken. Daar waar ik nog niet behoorde tot de early adaptors ben ik nu wel een true believer!
Probeer NX X uit!
Download nu gratis de NX X trial en probeer het uit!
Gijs is bijna 20 jaar actief in de maakindustrie. Hij heeft zijn studie HST werktuigbouw en Industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit afgerond. Met werkervaring in diverse engineering functies, is hij sinds 5 jaar werkzaam bij Enginia en vervult hij de rol van Portfolio Developer. Met zijn opgedane veelzijdige praktijk ervaring van het product creatieproces, van ontwerp tot en met realisatie, is hij in staat om met een helicopter view de klant én onze interne organisatie advies te geven in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Gijs sluit de dag succesvol af als hij heeft bijgedragen aan de realisatie van innovatieve producten zowel bij de klant als bij Enginia.
Meer blogs
Alle blogsVragen?
Ik ben Ilze en ik sta klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat gerust een bericht achter op de chat. Als je liever hebt dat ik contact met jou opneem, laat dan je gegevens achter en ik kom zo snel mogelijk bij je terug.