Miljoenen verdwijnen in zee
Door Paul Hörchner
Het directe gevolg hiervan is dat we al decennia lang dubbel werk doen. We verplaatsen het zand en bouwen het kasteel, zo goed en zo kwaad als het gaat, weer opnieuw op. Je kunt je afvragen of elke innovatie op deze manier niet stiekem twee keer plaatsvindt (hoewel ik zelf neig naar 4 tot 5 keer). Een immense hoeveelheid dubbel werk waar geen toegevoegde waarde in zit.
Het gevolg
Het directe gevolg hiervan is dat we al decennia lang dubbel werk doen. We verplaatsen het zand en bouwen het kasteel, zo goed en zo kwaad als het gaat, weer opnieuw op. Je kunt je afvragen of elke innovatie op deze manier niet stiekem twee keer plaatsvindt (hoewel ik zelf neig naar 4 tot 5 keer). Een immense hoeveelheid dubbel werk waar geen toegevoegde waarde in zit.
De engineers die dit dubbele werk doen, zijn geen goedkope jongens en meiden. Erger nog, engineers zijn vaak prima in staat om een oplossing te bedenken waardoor het hele zandkasteel zonder schade kan worden verplaatst. Dus wat weerhoud ons dan? Houden we van de zelfkastijding om dan maar weer zelf dat 3D model te maken van een pdf-je?
Zoals bij elk probleem zijn er vaak meerdere oorzaken. Laten we eens een zakelijke er uit pakken: intellectueel eigendom (Intellectual Property – IP). Een term waar we ons snel achter verschuilen als het gaat om het delen van engineering data. Een ouderwets simpel lijntekeningetje willen we nog wel delen, maar het 3D model, de structuur, de berekeningen en alle extra informatie houden we angstvallig achter. De grootste angst is dat ons product wordt nagemaakt en wij met lege handen achter blijven. Angst wordt gevoed door onwetendheid en wellicht ook een permanent wantrouwen. En dat is dan weer niet vreemd als we in de afgelopen eeuw onze ontwerpen eerst uit Japan en daarna uit China als één op één kopie voor de helft van de prijs op de markt zagen verschijnen.
Ik vraag me af hoeveel creativiteit en innovatie we al hebben verkwist door deze angst. Zonde als je bedenkt wat we allemaal hadden kunnen bedenken in de tijd die we nu hebben gestopt in het monnikenwerk van het overtekenen. Uren aan duur betaalde tijd waarin we creatievelingen geestdodend werk hebben laten doen. En dat in een tijd dat we prediken dat data moet stromen.
En dat is precies wat we moeten doen: gegevens laten stromen. Niet alleen binnen je bedrijf maar ook er tussen. De software om dit te doen is beschikbaar. In de komende serie blogs neem ik je mee in mijn zoektocht om de angsten en obstakels een voor een uit de weg te ruimen.
Wil je verder praten over dit onderwerp neem gerust contact op voor een open gesprek over dit onderwerp.
Data uitwisseling hoe gaat dat binnen jouw organisatie?
Ik ben benieuwd hoe data-uitwisseling binnen jouw organisatie georganiseerd is. Vraag de whitepaper “innoveren in het teken van de toekomst” met meer tips over digitalisering aan.
Paul Hörchner is een energieke creatieve geest die een passie heeft voor techniek. Ontwikkeling en groei is wat hem drijft en hij is ondernemer pur sang. Na zijn HBO opleiding Industrieel Product Ontwerpen duurde het niet lang voordat het ondernemersbloed begon te kruipen. In 1997 startte Paul zijn eigen ingenieursbureau en deed hij diverse projectmanagement opdrachten bij o.a. Norit en ApplusRTD.
Paul wordt enthousiast als hij klanten in de maakindustrie heeft kunnen helpen in het beter en sneller innoveren. Dit soort projecten bij innovatieve klanten én zijn jarenlange ervaring, maken Paul met recht een gesprekspartner in het bereiken van Thought Leadership. Paul benader je, als je als directeur in de maakindustrie op zoek bent naar advies en een heldere roadmap naar Industrie 4.0.
Meer blogs
Alle blogsVragen?
Ik ben Ewlin en ik beantwoord graag jouw vragen. Laat een bericht achter op de chat of laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.