Smart sensors & IoT in de machinebouw Machines als datagenerator
Door Paul Hörchner
Machinebouwers verwachten dat het gebruik van smart sensors en IoT grote impact zal hebben op hun verdienmodellen. Dat blijkt uit een recente benchmark van Siemens Digital Industries Software. Bedrijven in de maakindustrie kunnen zich steeds minder onderscheiden in prijs en kwaliteit. Daarom verschuift de aandacht naar de dienstverlening. Een relatief nieuwe mogelijkheid hiervoor is het monitoren van apparaten op afstand. Hiervoor wordt het Internet-of-Things gebruikt in combinatie met sensortechnologie. Volgens onderzoek van IDC zullen er in 2025 naar schatting 41,6 miljard apparaten met een IoT connectie zijn. Hoe kan de machinebouw inspelen op deze ontwikkeling? Paul Hörchner gaat in zijn Linkedin artikel van deze week in op onderstaande drie vragen die omhoog komen bij dit thema:
Hoe kun je de data van ‘connected machines’ benutten?
Denk hierbij aan de inrichting van je service afdeling hoe kunnen zij slim gebruik maken van data die komt van sensoren van machines.
Hoe regel je de communicatie met machines bij de klant?
Om machines connected te maken is software nodig. Welke is geschikt en hoe zit het met het IoT-besturingssysteem?
Hoe creëer je een uniform platform voor data-analyse?
Verschillende afdelingen willen gebruik maken van de machinedata en hun bevindingen delen met anderen binnen het bedrijf. Helaas hebben afdelingen vaak eigen systemen en lokale databases. Er is dus behoefte aan connectiviteit met en tussen deze puntoplossingen. Maar het is niet handig als iedereen z’n eigen koppelingen maakt. Dan gaat het overzicht verloren. Hoe organiseer je dit dan wel?
Leeshet hele artikelvoor de toelichting op deze 3 vragen.
Paul Hörchner is een energieke creatieve geest die een passie heeft voor techniek. Ontwikkeling en groei is wat hem drijft en hij is ondernemer pur sang. Na zijn HBO opleiding Industrieel Product Ontwerpen duurde het niet lang voordat het ondernemersbloed begon te kruipen. In 1997 startte Paul zijn eigen ingenieursbureau en deed hij diverse projectmanagement opdrachten bij o.a. Norit en ApplusRTD.
Paul wordt enthousiast als hij klanten in de maakindustrie heeft kunnen helpen in het beter en sneller innoveren. Dit soort projecten bij innovatieve klanten én zijn jarenlange ervaring, maken Paul met recht een gesprekspartner in het bereiken van Thought Leadership. Paul benader je, als je als directeur in de maakindustrie op zoek bent naar advies en een heldere roadmap naar Industrie 4.0.
Hoe ver is jouw bedrijf met het benutten van machinedata en wat zijn je ervaringen?
Vul ons contactformulier in ontvang een gratis advies.
Meer blogs
Alle blogsVragen
Ilze Dekker beantwoord ze graag voor je. Laat een bericht achter op de chat of laat hieronder je e-mail achter.