gegevensuitwisseling blog 2

10.000 bedrijven in de maakindustrie maken elkaar het leven zuur

In mijn vorige blog (link) vertelde ik je dat je gegevensoverdracht kunt vergelijken met het verplaatsen van een zandkasteel op het strand. Je begint optimistisch en vol goede moed. Tijdens het verplaatsen merk je al dat niet alles één op één over komt. Voorzichtig zet je nog snel een toren op z’n nieuwe plek. Van een afstandje bewonder je je werk. Jammer dat dat ene torentje net iets kleiner is geworden dan die andere die er al stond. Nu maar hopen dat je kasteel niet instort…

En zo is het ook met gegevensoverdracht. Vooral van engineeringgegevens. Dat zijn zorgvuldig geconstrueerde torens van data. Als we die van het ene bedrijf naar het andere willen overhevelen, eindig je voor je het weet eerder met los zand dan met een hele toren, laat staan een mooi zandkasteel.
Als we engineeringgegevens uitwisselen, worden die gegevens vaak uit een grotere context gehaald. Bij de ontvanger worden die gegevens dan weer samengevoegd in een heel andere omgeving. Dan is het maar afwachten wat het eindresultaat wordt…een groot of een net iets kleiner torentje?

Veel of weinig zand

Neem een hydraulische cilinder die van toeleverancier naar een machinebouwer in de zuivelindustrie gaat. Een hydraulische cilinder wordt bij de leverancier uit de hele collectie van cilinders (de catalogus) gehaald en bij de machinebouwer als onderdeel in een samenstelling gezet.

Voor de leverancier is het belangrijk dat hij de juiste gegevens heeft om de cilinder te maken. Hij zal dus alle onderdelen tot in detail uitgetekend hebben, inclusief bijzonderheden als de ruwheid van de cilinderwand of de passing van de zuiger.

Voor de machinebouwer zijn veel van die kleinigheden totaal niet van belang om de cilinder in te tekenen in de samenstellingstekening van de machine. Hij wil zeker niet te veel details, want dat maakt zijn model alleen maar zwaarder en onwerkbaar. Daarentegen wil hij wel éxtra gegevens, zoals inbouwinstructies, een lijst met service-onderdelen en misschien ook wel een overzicht van alternatieve leveranciers.

Van los zand naar een stevige fundering

Wat ik zie in de markt is dat er nog geen algemene standaard is op het gebied van het uitwisselen van engineeringgegevens. Bij het verplaatsen van je zandtoren neem je óf te veel óf te weinig zand mee. En de ontvanger heeft vaak geen notie hoe de fundatie er uit moet zien om de toren netjes te laten staan. Dit leidt tot veel dubbel werk en frustratie aan beide zijden.

Herken je het bovenstaande en wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Enginia of direct met mij via LinkedIn. Enginia levert data management oplossingen voor de maakindustrie waarmee je dubbel werk voorkomt.

*Deze blog is onderdeel van een serie. Klik hier voor mijn vorige blog. De volgende keer vertel ik over de manier waarop we nú bestanden uitwisselen en welke problemen dat geeft.

Paul Hörchner

Paul Hörchner

Directeur

Adviseert directie in de maakindustrie met een heldere roadmap naar Industry 4.0.

Heeft het over de uitdagingen rondom PLM, Innovatie, Industrie 4.0 en Leiderschap.

Blijf op de hoogte