Solid Edge Design Configurator

Het leukste thema in de maakindustrie: van maatwerk naar standaard

Mooi dat jouw bedrijf maatwerk kan leveren, maar als je als maakbedrijf wilt groeien, zal je toch na moeten denken hoe je je maakproces meer kunt standaardiseren. Want wees eerlijk, om tegemoet te komen aan de vraag van de klant, kost het de engineering stiekem vaak veel meer tijd (en daarmee geld) dan je van tevoren had ingeschat. Als je dat voor alle klanten zo moet doen, is dat simpelweg niet haalbaar. Overstappen van maatwerk of Engineer to Order (ETO) naar meer standaard oftewel Configure to Order (CTO), is daarmee een must.

Vandaag maar direct beginnen…? Of toch niet?

Veel bedrijven in de maakindustrie zijn zich bewust van de urgentie en zitten volop in de transitie van ETO naar CTO, oftewel de overstap van maatwerk naar standaarden en dus serieproductie. Het gaat echter om veel meer dan simpelweg wat standaardmodules ontwikkelen op basis van de kennis in de hoofden van de engineers. Het kost tijd om het goed te doen, waardoor bedrijven er soms voor terugschrikken.

De dynamiek van de markt, met een steeds wisselende vraag, maakt het ook niet makkelijker. Sommige bedrijven zijn namelijk (vaak onterecht) bang dat ze bij meer seriematig werk niet meer flexibel genoeg zijn om daaraan tegemoet te komen.

Sommige bedrijven geven het na een aantal pogingen op: “We hebben het al zo vaak geprobeerd, daar leent ons product zich simpelweg niet voor”, hoor ik regelmatig. In veel gevallen ligt het echter niet aan het product maar aan de organisatiestructuur. Als jouw bedrijf van origine ETO ingesteld is, is de organisatiestructuur daar van oudsher ook op ingericht: er zijn bijvoorbeeld veel engineers, maar er is weinig mankracht voor de werkvoorbereiding en/of de verkoop is minimaal aangehaakt bij de engineering. Ze blijven bijvoorbeeld opdrachten voor specials doorsturen waardoor de engineers alsnog een maatwerkoplossing moeten realiseren. Om te zorgen dat de overstap van ETO naar CTO slaagt, zal de bestaande organisatiestructuur aangepast moeten worden. Doe je dat niet, dan zijn je inspanningen gedoemd te mislukken.

Dé voordelen van standaardiseren

Wat mij betreft zijn dit de belangrijkste redenen waarom je je product moet standaardiseren:

 1. Voorspelbaarheid in het maakproces zorgt voor lagere kosten
  Naarmate je gaat groeien als bedrijf wordt het steeds moeilijker om klant specifieke opdrachten volledig uit te werken binnen de engineering. De vele uren vanuit engineering maken het proces inefficiënt waardoor je kostprijs op een gegeven moment gewoon te duur wordt en de concurrentie vanuit andere landen niet (meer) aan kunt. Het is een utopie dat de engineering helemaal niet meer nodig is (je maakt immers geen massaproduct), je kunt hun inbreng met CTO echter wel aanzienlijk reduceren.
 2. Je kunt je productie efficiënter inrichten
  Doordat je het hele maakproces gaat standaardiseren en het mogelijk wordt om bijvoorbeeld in kleine series te produceren, kun je ook de productie slimmer inrichten. Bij Engineering to Order (ETO) is die gericht op het snel vervaardigen van een custom product en het vermogen eventuele fouten adequaat op te kunnen lossen. Als je omschakelt naar meer repeterend werken (CTO) haal je die fouten er al aan de voorkant uit (waarmee foutkosten worden voorkomen).
 3. Je kunt voor een lagere prijs inkopen
  Je weet bij Configure to order (CTO) exact wat je nodig hebt en kunt dit in grotere aantallen inkopen waardoor je aantrekkelijke prijsafspraken kunt maken met leveranciers. Vergis je niet, de ROI is hier behoorlijk hoog. Eveneens relevant in dit kader is dat er steeds meer geautomatiseerde toeleverketens ontstaan: als je met je eigen producten binnen de geldende standaarden blijft, kun je noodzakelijke onderdelen probleemloos bestellen, anders wordt het een probleem.
 4. Het wordt makkelijker zelf te sturen op innovaties
  Bij ETO bestaat het risico dat je klant grotendeels bepaalt welke innovaties worden doorgevoerd. Door CTO breng je continuïteit in het hele proces en denk je al aan de voorkant na wat jouw klanten nu en over een paar jaar willen. Daar kun je vervolgens op inspringen door zelf slimme, nieuwe producten te bedenken.

Jouw eerste bijdrage als Engineer

Wil je als engineer al in je ontwerpproces de eerste stappen zetten naar meer standaardisatie? Veel CAD-software bieden handige tools waarmee je je werk kan automatiseren. Solid Edge heeft bijvoorbeeld de Design Configurator. Hiermee automatiseer je in feite het engineeringproces. De software stelt je in staat om op basis van parameters en ontwerpregels automatisch modellen te genereren. Aan de hand van de ingevoerde legoblokjes kun je ieder gewenst bouwwerk samenstellen en zijn eventuele aanpassingen eenvoudig door te voeren. Zo kun je het maatwerk aanzienlijk beperken, voorkom je dat je steeds hetzelfde werk zit te doen én wordt standaardiseren een stuk eenvoudiger. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan het webinar dat ik gaf over de Design Configurator.

Er valt nog veel te vertellen over dit onderwerp. Dus wil je meer weten? Lees dan vooral ook het blog Van maatwerk naar serieproductie dat Paul Hörchner hier al eerder over schreef. Paul geeft je hierin handvaten in hoe je deze transitie kan doorvoeren.

Gijs Kappen

Gijs Kappen

Portfolio Developer

Blijf op de hoogte