Model based definition

Model Based Definition
Is de maakindustrie klaar voor het tekeningloze tijdperk?

Tien jaar geleden werd ontwerpinformatie nog vrijwel alleen vastgelegd op 2D-tekeningen met stuklijsten en productiedetails. Bij Model Based Definition (MBD) wordt alle informatie die nodig is in het proces toegevoegd aan het 3D-model. Daardoor is het niet meer nodig om 2D tekeningen te maken. Tegenwoordig worden producten bijna alleen nog maar in 3D ontworpen, dus zijn 2D-tekeningen extra informatiedragers. Bedenk daarbij dat wanneer tijdens het productieproces het 3D-model gewijzigd wordt, dit lang niet altijd wordt doorgevoerd op de 2D-tekening. Dat is met MBD uitgesloten.

Overal direct taakgerichte informatie voorhanden

De overstap van papier naar Model Based Definition waarborgt niet alleen de actualiteit van ontwerpinformatie. Tekeningen en stuklijsten kunnen ook zoek raken. Bovendien heeft elke afdeling andere informatie over het ontwerp nodig. Het kost vaak veel tijd om per taak de juiste gegevens in stuklijsten en toelichtingen te vinden. Vergelijk de tekening met een rapport waarin bronnen vermeld zijn die je eerst moet opzoeken en dan helemaal doornemen. Met Model Based Definition worden 3D geometrie data en de 2D maakgegevens samengebracht in één informatiedrager. Je kunt eenvoudig doorklikken op een onderdeel in het 3D model om de juiste gegevens per taak naar voren te halen. Je krijgt dan een artikellijst en een 3D-handleiding waarmee je kunt direct aan de slag kunt. Dat werkt stukken sneller dan met papier. Bovendien hoeven productiemedewerkers engineers niet meer van hun werk te houden, want alle informatie is direct voorhanden.

Efficiënter ontwerpen en foutlozer produceren

Wanneer je de ’platte wereld’ van tekeningen overslaat en direct in 3D ontwerpt, bespaar je niet alleen veel tijd. Je beschikt ook al in een vroeg stadium over een digitaal prototype waarop je analyses kunt loslaten. Dat verbetert de kwaliteit van producten en maakt het hele proces efficiënter. Ook de toeleveringsketen profiteert hiervan omdat de informatie door onder meer CAM programma’s uit het MBD model ingelezen kan worden. Het risico dat je tekeningen maakt die niet goed worden begrepen of verkeerd worden geïnterpreteerd is dus uitgesloten. Daardoor verloopt het programmeren veel sneller en accurater. De doorlooptijd van ontwerp tot uitlevering neemt dus sterk af en een kortere time-to-market is in het belang van de hele keten.

Achterhoedegevecht van de conservatieven

Met name conservatief denkende engineers hechten nog aan het papier en blijven het liefst 2D-tekeningen met aparte stuklijsten en instructies maken in plaats van 3D-modellen waarin deze informatie is geïntegreerd. Maar het is gevaarlijk om te denken dat het hun tijd wel zal duren als het gaat om Model Based Definition. MDB wordt al jarenlang succesvol ingezet in de luchtvaart- en auto-industrie. Andere sectoren in de maakindustrie volgen de laatste tijd in rap tempo.

Bij veel afnemers in de machinebouw is ontwerpen in 3D met MDB al de nieuwe norm. Die ontwikkeling is een logisch onderdeel van de digitale transitie naar Industry 4.0. In dat kader vindt de omslag plaats naar een Model Based Enterprise, waarbij elke afdeling toegang heeft tot alle ontwerpgegevens, inclusief verkopers bij de klant. Bedenk verder dat de nieuwe generatie werknemers in hun opleiding al gewend is in 3D te werken. Ze leren niet meer om 2D-tekeningen te maken (en te lezen).

PMI en MBD

PMI links met rechts MBD

De eerste stap: ontwikkel een geschikte use case

Wil je ervaring opdoen met Model Based Definition 3D-ontwerpen? Bedenk dan eerst wat hiervoor een geschikte machinecomponent of bewerking is. Start het project niet met het meest complexe ontwerp omdat de mensen die met de software voor Model Based Definition aan de slag gaan daarmee nog geen of weinig ervaring zullen hebben. Verder is raadzaam om bij het project zowel mensen van verschillende afdelingen als toeleveranciers te betrekken. Daardoor wordt het initiatief breed gedragen en houdt het momentum. Met zo’n eerste use case zet je een belangrijke stap naar een toekomstvast – en dus tekeningloos – bedrijf.

Paul Hörchner

Paul Hörchner

Directeur

Helpt de maakindustrie succesvol te innoveren.

Blijf op de hoogte