blog van informatie naar data

Stap voor stap van nutteloze data naar waardevolle informatie

Data zijn de waardevolste grondstof ter wereld”, aldus Financial Times-columniste Rana Foroohar in haar boek Big Tech. Ook in de maakindustrie produceren machines tegenwoordig alle mogelijke data die vervolgens ergens in de cloud worden bewaard. Maar wat moet je vervolgens doen met die zee aan gegevens? De realiteit is dat er in de praktijk vaak niets mee wordt gedaan. Terwijl het je wel geld kost. Eeuwig zonde. Hoe zorg je er stap voor stap voor dat die schat aan gegevens je informatie oplevert waar je daadwerkelijk iets mee kunt? Daar vertel ik je graag meer over in deze blog.

Stap 1: Maak het een prioriteit

Niets gaat vanzelf, dus stel voor jezelf allereerst vast dat je nu echt uit gaat zoeken waar je al die gegevens die je verzamelt, voor kunt gebruiken. Maak er een aantal medewerkers verantwoordelijk voor en stel samen een overkoepelende strategie op.

Stap 2: Maak inzichtelijk aan welke informatie jij als machinebouwer behoefte hebt

Van inkoper tot engineer: stel vast welke informatie iedere functiegroep kan gebruiken in zijn eigen werkproces. Om een voorbeeld te noemen: als je de juiste data verzamelt, kunnen die predictive maintenance mogelijk maken. Daardoor ben je in staat onderhoud al uit te laten voeren voordat een onderdeel in je machine kapot gaat. Dit verhoogt de beschikbaarheid en verlaagt de onderhoudskosten. Het betekent wel dat je niet alleen gegevens moet verzamelen en analyseren, maar ook algoritmes moet vaststellen waarmee je exact kunt berekenen wanneer verschillende componenten aan vervanging toe zijn.

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Het zou toch geweldig zijn als je de data zo kunt bewerken en interpreteren dat het je waardevolle informatie oplevert voor het optimaliseren van je machines? Voor de meesten is dit echter iets voor de verdere toekomst.

Stap 3: Maak inzichtelijk aan welke informatie gebruikers van je machine behoefte hebben

Ga niet nodeloos allerlei gegevens verzamelen maar bedenk van tevoren welke informatie daadwerkelijk interessant is voor jouw klanten en gebruikt kan worden om dagelijkse beslissingen op te baseren. Als je dat weet, kun je er met tools voor zorgen dat de gegevens omgezet worden in informatie die jouw klanten ook echt nodig hebben.

Stap 4: Neem medewerkers aan met verstand van zaken

Neem mensen aan die niet alleen verstand hebben van machines maar ook van data. Dit is simpelweg een must om de volgende stap in de transformatie naar Industrie 4.0 te kunnen nemen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dataspecialisten een steeds belangrijkere functiegroep zullen worden bij machinebouwers.

Stap 5: Maak slim gebruik van beschikbare software oplossingen

Die enorme bak met gegevens wordt niet voor niets Big Data genoemd. De hoeveelheid is simpelweg te groot om deze te verwerken en te onderhouden met traditionele software oplossingen. Denk aan een cloud based systeem dat je in staat stelt om data op te slaan én toegankelijk te maken middels digitale applicaties. Dat laatste is in mijn visie essentieel. Data is immers niet meer dan een verzameling cijfers en letters. De kunst is die zo te presenteren dat medewerkers of gebruikers van je machines er iets mee kunnen. Bijvoorbeeld met behulp van mobiele of webapplicaties. Zoals een software platform waarmee je zelf die applicaties kunt bouwen. Zeker bij complexe machines helpt het enorm als je informatie kunt visualiseren. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een digital twin, een virtuele 3D representatie van een  ontwikkeld product of machine, het productieproces of het realtime gebruik.

Stap 6: Maak heldere afspraken over het eigenaarschap van de gegevens

 Een kwestie waar je goed over moet nadenken, is het eigenaarschap van de gegevens die door machines worden verzameld: zijn die uitsluitend bestemd voor de gebruikers of heb jij er als leverancier ook toegang toe? Sommige gebruikers zullen wellicht helemaal niet zo bereidwillig zijn om die data te delen met anderen. En het wordt des te complexer als gebruikers een machine niet kopen maar huren van een leverancier. Het is dan ook verstandig om hier van tevoren duidelijke afspraken over te maken.

Tijd voor actie

Twijfel je nog of je iets moet ondernemen? Bedenk dan dat het bewaren van die bak aan gegevens in de cloud niet gratis is: het onderhoud ervan kost je gewoon geld. Als je er niets mee doet, is het feitelijk niet meer dan een extra kostenpost. Tijd dus om serieus na te denken hoe je ervoor zorgt dat die gegevens omgezet worden naar informatie die daadwerkelijk meerwaarde oplevert voor jouw bedrijf.

Paul Hörchner

Paul Hörchner

Directeur

Helpt de maakindustrie succesvol te innoveren.

Blijf op de hoogte