Solar Team Twente
op weg naar de finish met PLM

Wat doet een winnend studententeam dat het ontwerpproces van hun zonneauto wil optimaliseren? En opgedane kennis wil vastleggen, zodat het volgende team ook profiteert van de succesformule? Dan start je een samenwerking met een PLM-partner als Enginia. Solar Team Twente deed dit. Het Solar Team Twente is het studententeam van de Universiteit Twente, dat jaarlijks van scratch een auto op zonne-energie ontwerpt en bouwt. Hiermee strijden zij voor de eerste prijs tegen andere studententeams in de Bridgestone World Solar Challenge, een race van 3000 kilometer door de Australische Outback. Om deze wedstrijd te kunnen winnen, maakt Solar Team Twente nu gebruik van geavanceerde software zoals product lifecycle management (PLM) software Teamcenter van Siemens Digital Industries Software. Hiermee beheren zij de ontwerp- en fabricage processen van het team. En voor het ontwerpproces gebruiken zij NX, Simcenter en Star CCM+, van dezelfde leverancier. Wij vroegen Kirsten Bouwman (Team Manager), Tim Woertman (Technisch Manager) en Hjalmar Lemmers (accountmanager) van Solar Team Twente hoe ze het tot nu toe ervaren, vanaf de installatie tot en met het gebruik van de software.

Het begint bij de implementatie

Het implementeren van de PLM-software kan een complex proces zijn. “In dit opzicht was het geweldig om samen te werken met de consultants van Enginia.” zegt Hjalmar Lemmers. Het Solar Team maakt gebruik van Siemens PLM Software, een uitgebreide suite van software tools waarmee het team alle aspecten van hun productontwikkelingscyclus kan beheren, van concept tot productie. Het implementatieproces omvat het installeren van de software op de computer van elk teamlid en het instellen van de software voor de communicatie met een centrale server. Deze server fungeert als een opslagplaats voor alle ontwerpbestanden, waardoor teamleden tegelijkertijd toegang hebben en aan dezelfde bestanden kunnen werken. Door een centrale server te gebruiken voorkomt het team problemen met versiebeheer en werkt iedereen aan de nieuwste versie van het ontwerp.

Het leertraject

PLM-software is een krachtige tool, maar is soms overweldigend voor nieuwe gebruikers. Om teamleden te helpen de software onder de knie te krijgen heeft Enginia een training gegeven. Naast deze trainingen leren teamleden het vooral door te werken aan real-world projecten. Bij het ontwerpen van de buitenkant van hun zonneauto gebruiken teamleden bijvoorbeeld de ontwerpsoftware NX om een 3D-model te maken. Dit model is vervolgens gebruikt om simulaties met Simcenter uit te voeren en om de aerodynamische prestaties van de auto in Star CCM+ te bepalen. “ Het voordeel van deze werkwijze is dat teamleden de opgedane kennis uit de trainingen direct toegepast hebben op echte problemen.” zegt Tim Woertman

In de praktijk

Kirsten Bouwman (Team Manager), Tim Woertman (Technisch Manager) en Hjalmar Lemmers (accountmanager) van Solar Team Twente hebben de implementatie van Teamcenter van dichtbij meegemaakt en kunnen als beste aangeven hoe ze het tot nu de implementatie en het gebruik van PLM ervaren. Enkele reacties:

“Met Teamcenter beheert Solar Team Twente de ontwerp- en engineeringgegevens efficiënter. Dit stelt teamleden in staat gemakkelijker samen te werken en informatie te delen. Dit helpt om fouten en inconsistenties in het ontwerpproces te minimaliseren, wat resulteert in een efficiëntere en effectievere workflow”. Het team is nu beter uitgerust om projectgegevens te beheren en op schema te blijven met de technische planning.” Tim Woertman Technisch Manager, Solar Team Twente.

“De software stelt het team in staat om de voortgang van het project te volgen, van concept tot eindproduct. Hierdoor blijft het team op schema. De implementatie van Teamcenter is een game changer geweest. Solar Team Twente heeft al aanzienlijke verbeteringen in het ontwerpproces gezien en de software heeft geholpen de workflow te stroomlijnen en de samenwerking te verbeteren” aldus Kirsten Bouwman, Team Manager Solar Team Twente.

“Concluderend is al met al de door Enginia en Siemens Digital Industries Software geleverde PLM-software een waardevolle aanwinst gebleken voor Solar Team Twente.” Hjalmar Lemmers Accountmanager, Solar Team Twente.

Solar Team Twente zet NX en Teamcenter in

Blijf op de hoogte