Gedetacheerde Menno vertelt over zijn eerste periode bij Enginia

Een nieuwe baan, andere collega’s en allemaal eerste indrukken. Hoe is het om bij Enginia te starten?  Menno is een jaar geleden als gedetacheerde bij Enginia begonnen. Hoogste tijd om eens te vragen hoe hij deze eerste periode heeft ervaren.

Vertel eens, Menno: sinds wanneer werk je bij Enginia?

Begin maart 2018 ben ik begonnen bij de afdeling detachering van Enginia.

Hoe zagen je eerste maanden eruit?

In de eerste maanden heb ik voornamelijk trainingen gedaan om mijn Solid Edge skills te verbeteren. Ik had al wel een beetje ervaring met andere CAD pakketten, maar ik had in de praktijk nooit veel zelf met CAD getekend. In de jaren voor mijn overstap naar Enginia was ik werkzaam als projectleider. Dat betekende dat andere mensen het tekenwerk uitvoerden. Nu wilde ik weer meer inhoudelijk werk gaan doen. Om meer ervaring op te doen heb ik tussen de trainingen door de Support afdeling geholpen met het beantwoorden van Support vragen. Zo kon ik mijn kennis verder verdiepen en tegelijk mijn collega’s een handje helpen.

Zo’n eerste periode kan best overweldigend zijn, was het pittig?

Dat viel wel mee. Wat ik pittiger vond waren de eerste maanden bij mijn eerste klant. Na jaren als projectleider ging ik nu weer aan de slag als design engineer. Mijn taak was om het ontwerp van een nieuwe machine te optimaliseren. Bij mijn start had ik veel minder ervaring met Solid Edge dan mijn nieuwe collega’s. Ook had ik nog niet zoveel ervaring met Simulation, de FEA-oplossing die ik bij dit project gebruikte voor de optimalisatie van kritische onderdelen. Om tot de beste oplossing voor de klant te komen heb ik advies ingewonnen bij mijn Enginia collega’s die zeer ervaren zijn op dit onderdeel. Ook heb ik tijdens dit project kennisgemaakt met het PDM pakket Teamcenter. Al met al bevatte deze opdracht voor mij flink wat uitdagingen waar ik veel van heb geleerd.

Welk moment was het leukst?

Het was vooral leuk om bij het afscheid te merken dat de klant heel tevreden was over mijn werk. In de 8 maanden dat ik aan de machine heb gewerkt, heb ik het gewicht flink kunnen verlagen. Bovendien heb ik veel kinderziektes uit het 1e prototype kunnen oplossen. Bij mijn vertrek liet ik een volledig ontwerp van een verbeterd prototype achter. Deze machine wordt nu gebouwd en in april 2019 op een belangrijke beurs gepresenteerd.

Al bijzondere dingen meegemaakt?

Het Enginia Event vond ik heel bijzonder. Het was inhoudelijk interessant, maar daarnaast vond ik het ook gewoon heel goed georganiseerd. Ik voelde me echt een beetje trots om onderdeel te zijn van Enginia.

Nu je bezig bent als gedetacheerde, is het wat je ervan verwacht had?

Zeker, ik ben detachering gaan doen omdat ik graag meer inhoudelijk werk wilde gaan doen. Bovendien had ik de wens om nieuwe dingen te doen en nieuwe omgevingen te ontdekken. In de afgelopen 15 jaar heb ik voornamelijk in de aerospace sector gewerkt. Mijn eerste project als gedetacheerde bij Enginia, was bij een bedrijf dat machines maakt voor de funderingsindustrie.  Dus dat was echt heel iets anders. Maar wel super leuk om mee te maken! Mijn volgende project, waar ik binnenkort mee ga beginnen, is weer bij een heel ander soort bedrijf. Ook inhoudelijk wordt het heel anders, want ik ga meehelpen met een Teamcenter implementatie. Dat betekent dat ik ook veel ga samenwerken met het PDM team binnen Enginia.

Waarom zou je Enginia als werkgever adviseren aan anderen?

Omdat het een dynamisch bedrijf is waar veel jonge en enthousiaste mensen werken. Op het gebied van detachering proberen ze echt een klant te zoeken die goed bij je past. Je wordt dus niet zomaar ergens naartoe gestuurd, maar ze proberen echt een goede match te maken.

Menno aan het woord