Machine-ontwikkeling van ontwerp tot commissioning

Het traditionele proces voor de ontwikkeling van machines is nogal sequentiële. Het ontwerp ontwikkelt zich in stappen van de vroege specificatie tot mechanisch ontwerp, elektrisch ontwerp en automatiseringstechniek tot de ingebruikname van de machine. Zoals hieronder weergegeven.

Automation Design, het ontwerpen van de software logica, begint meestal erg laat in het proces. Vaak pas tegen de tijd dat de onderdelen al zijn geproduceerd. Deze fase is zeer hardware georiënteerd en de belangrijkste programmeertaken worden vaak parallel aan de installatie van de machine gedaan.

Complexe problemen die zich voordoen bij het samenspel van mechanica, elektronica en besturingslogica, worden vaak pas laat in het proces gesignaleerd. De combinatie van alle drie de aspecten kon tot op heden niet eerder in het proces worden gesimuleerd. Alleen de echte machine brengt alle aspecten voor het eerst samen.

De oplossing

Met Mechatronics Concept Designer (MCD) richten we ons vooral op de laatste fase, de inbedrijfstellingsfase. We kunnen nu een virtuele inbedrijfstelling uitvoeren vóór de echte inbedrijfstelling. Door simulatie worden de uiteindelijke PLC programma’s gecombineerd met de digitale 3D CAD modellen die eerder in het engineeringproces zijn ontwikkeld.

  • Simuleer machinelogica in 3D CAD
  • Gebruik 3D bewegingsanalyse als input voor PLC logic
  • Controleer PLC logic real time in 3D CAD