Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin is een digitale kopie van de reële wereld. Voor de maakindustrie bestaat de Digital Twin uit drie delen:

  • De Digital Twin van het product
  • De Digital Twin van het productieproces
  • De Digital Twin van het gebruik van het product

De Digital Twin van het product is een verzameling van bestanden en modellen die gaan over eisen, specificaties, structuur, vorm, berekeningen, simulaties van het product. Deze Twin wordt gemaakt door R&D, Engineering en Inkoop.

De Digital Twin van het productieproces is een verzameling van bestanden en modellen die gaan over het productieproces. Hieronder vallen CNC bestanden en simulaties, robot simulaties en assemblage simulaties. Deze simulaties kunnen real time gevoed worden door gegevens uit de productiemachines en assemblage, zodat de Digital Twin de productie parallel aan de fysieke productie in real time kan laten zien.

De Digital Twin van het gebruik wordt vooral gebruikt door de service organisatie en de gebruikers van het product. Dit zijn modellen die het gebruik weergeven en bijhouden welke wijzigingen service aan het product tijdens de levensduur heeft gedaan.

Creëer een Digital Twin

Door met de juiste tools en werkwijzen je productontwikkelingsproces te digitaliseren ben je in staat een perfecte digitale kopie van de waardeketen – de zogenaamde ‘Digital Twin’ te creëren. Het Smart Innovation Portfolio van Siemens biedt geïntegreerde software systemen en toonaangevende automatiseringstechnologieën om de hele waardeketen, inclusief leveranciers, naadloos te integreren en te digitaliseren.  Door de virtuele wereld van productontwerp, simulatie en testen samen te brengen met de echte productiewereld, op basis van een geïntegreerd datamodel, helpt Enginia zijn klanten de time-to-market te verminderen en de flexibiliteit, kwaliteit en efficiëntie te verhogen. Lees meer